Hírek

Hírek

Támogatjuk a KórházSuli Alapítványt

Támogatjuk a KórházSuli Alapítványt

A Swietelsky Vasúttechnika pénzadománnyal segíti az iskolából kimaradó, tartósan beteg gyerekek kórházi és otthoni oktatásában aktív szerepet vállaló KórházSuli Alapítványt. A kezdeményezés célja tartósan beteg – emiatt az iskolai tanulásból kimaradó - gyerekeket összekapcsolni önkéntes egyetemistákkal, akik a lábadozás - akár évekig is elhúzódó időszaka - alatt mentorálják a beteg fiatalokat a tanulásban, emellett társaságot, motivációt, célokat is adnak nekik a bezártság ideje alatt. A felsoroltakon túl az Alapítvány fontos feladatának tartja azt is, hogy szakmai támogatást nyújtson az iskolai közösségeknek ahhoz, hogy hogyan is tudnak felkészülni a gyógyult társaik visszatérésére.

Magyarországon évente több ezer gyerek marad ki az iskolából tartós betegségből eredendően. Ők gyakran teljesen elszigetelődnek a társaiktól, és egyedül kell megküzdeniük a tananyaggal, a vizsgáikkal. A kórházi gyógyulásuk és az azt követő rehabilitációs időszak hónapokig, akár évekig is eltarthat. A KórházSuli Alapítvány programja nekik segít a tanulásban. Középiskolás és egyetemista önkéntesek a beteg gyerekek örömtanulását támogatják. Az Alapítvány programja keretében nyolcadik tanéve fejlesztenek egyedi tananyagokat, tanulnak együtt az önkéntesek a betegekkel és adnak közösséget számukra.

Az Alapítvány kezdeményezéseiben a megalakulásuk óta hétszáznál is több különböző korú beteg gyermek, és ezerháromszáznál is több középiskolás és egyetemista önkéntes vett részt. A program keretében megkeresik és képezik az önkénteseiket, koordinálják és szakmailag támogatják a segítők – segítettek közötti munkát. Az Alapítvány fontos feladatának tartja, hogy a tartósan beteg és emiatt iskolából kimaradó fiatalok gyógyulását olyan eszközökkel segítse, amik hozzájárulnak a közösséghez tartozás érzésének megtartásához, segítik őket a tanulásban és célokat adnak a betegeknek a bezártság ideje alatt is. 

A kezdeményezés nemcsak az otthonukban gyógyuló gyermekekre fiatalokra vonatkozik, hanem a kórházban lévőkre is. Az Alapítvány igyekszik a programjával együttműködő gyermekkórházak munkáját is segíteni a hosszú ideig kórházi tartózkodásra kényszerülő gyerekek számára kórházpedagógusok delegálásával. Az Alapítvány programját több fórumon is igyekeznek népszerűsíteni, támogatókat találva a kezdeményezésükhöz. Rendszeresen szerveznek közösségi adománygyűjtést is, idén az Új nap új remények kezdeményezés keretein belül egy futócsapat is gyűjtött az Alapítványnak az Ultrabalatonon.

Kép forrása: KórházSuli Alapítvány

A Swietelsky Vasúttechnika Kft. korábban is fontosnak tartotta az értékteremtő kezdeményezések támogatását. Tavaly számítógépekkel segítettük a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházat, néhány éve mentőfelszereléseket adományoztunk, idén pedig pénzadománnyal támogatjuk a KórházSuli Alapítvány tevékenységét. Cégünk 50 ezer forintot ajánlott fel a kezdeményezés céljaira, ez az összeg hozzájárult ahhoz, hogy az Alapítvány a tevékenységükhöz csatlakozó 30 mentor egyetemista számára felkészítő képzést tudjon szervezni.