Hírek

Hírek

M3-as metró: fél évszázad után megújulnak a teljes vonalat felügyelő diszpécserház fontos részei

M3-as metró: fél évszázad után megújulnak a teljes vonalat felügyelő diszpécserház fontos részei

Javában zajlik a Szabó Ervin téri diszpécserház rekonstrukciója, amelyet kifejezetten az M3-as metró nyolchetes nyári leállásának idejére ütemezett a BKV. A többi között ez az a munka, amely nem végezhető el metróforgalom mellett, hiszen ez a központ látja el a teljes metróvonal irányítását, felügyeletét. (Mint arról már lapunk is beszámolt, június 18-tól augusztus közepéig fontos munkafolyamatok miatt az M3-as metróvonal déli és a középső szakaszán teljesen szünetel a metróforgalom, a szerelvények csak az északi szakaszon - Újpest-központ és a Göncz Árpád városközpont között – járnak.)

 

Fotó: Nagy Mihály/magyarepitok.hu

 

A Szabó Ervin téri diszpécserházban találhatók több fontos szolgálat mellett az M3-as metróvonal központi diszpécser szolgálatai. Ezek: a Központi Forgalmi Menetirányító (KFM), a Központi Utasforgalmi Diszpécser (KUD), Energia Diszpécser (EDI) és a Műszaki Diszpécser (MÜDI).

A diszpécserház rekonstrukciós munkáit a Swietelsky Vasúttechnika Kft. végzi. A felújítás során bővítik a helyiségeket, valamint modernizálják a gépészeti, elektromos berendezéseket.

Az érintett feladatok ötödik hetében Varju László magasépítési referens tájékoztatta lapunkat az aktuális állapotról, az építőmesteri, gépészeti és elektromos munkákról.  

 

 

Felszámolják a retró állapotokat

Az 1970-es években épült hétemeletes diszpécserház IV. és V. emeletén jelenleg a diszpécser szolgálatok korábbi helyének felújítása, bővítése, valamint a kapcsolódó rendszerek telepítése és üzembe helyezése zajlik.

Ide kerül

  • a teljes metróvonal felügyeletét ellátó tűzjelző rendszer főközpontja,
  • a vonalalagút és az állomások gépészeti rendszereinek központja,
  • az utasáramlás megfigyelésére és kezelésére szolgáló rendszerek (pl. kamera rendszer, hangos utastájékoztatás rendszere, segélykérő rendszer stb.) központjai,
  • valamint az energia felügyeleti rendszer központja.

Az V. emeleten a Központi Forgalmi Menetirányító helyiség átalakítási munkái készülnek. Alapterülete kétszeresére, 210 négyzetméteresre bővül: a korábbi, forgalomirányítási információkat vizuálisan megjelenítő meglévő panorámafal mellé egy új médiafalat építenek be. A diszpécserek így majd 22 monitoron tudják követni az M3-as metró vonalán és utastereiben zajló eseményeket.

 

 

A helyiség kialakítása során kicserélik az álpadlót, álmennyezetet, munkaasztalokat, valamint megújul a teljes gépészeti és elektromos rendszer.

A dolgozók számára egy teakonyhát is létesítenek a komfortosabb munkakörülmények érdekében.

 

Megújult az épület teljes szellőzőrendszere is

A diszpécserház IV. emeletén távközlési szerelvényszobát hoznak létre, a II. emeleten pedig egy új akkumulátor helyiséget választanak le az akkumulátor töltő helyiségből. Az I. emeleten lévő áramátalakító helyiségből leválasztanak egy részt, ahol 33 négyzetméteres oktatótermet alakítanak ki.

 

 

A pinceszinten a védett kapcsolótér, transzformátor kamra és szellőzőgépház teljes rekonstrukción esik át. Az áramellátást biztosító segédüzemi trafók, a 10 kV-os elosztóberendezés, valamint kábelezéseik cseréje már elkészült és üzemel, hiszen ezek a Kálvin tér állomás kihelyezett egységei.

 

 

Megújultak a helyiségek elektromos berendezései (lámpák, vezetékek) és az építészeti kialakításuk is.  Az áramellátást biztosító berendezések ideiglenes hűtése már ugyancsak működik.  

A végleges hűtés kiépítése is megkezdődött, a pince szellőzőgépházában új klímaszekrényeket, a tetőn pedig folyadékhűtőket helyeznek el.