Hírek

Hírek

M3 alkotói pályázat: te milyennek terveznéd a metrót?

M3 alkotói pályázat: te milyennek terveznéd a metrót?

Harmadik alkalommal ír ki alkotói pályázatot a BKV Zrt. Metró Felújítási Projekt Igazgatósága a megújuló M3 metróval összefüggésben. A gyerekek, fiatalok ismét megmutathatják, hogyan képzelik el a metrófelújítást, milyennek szeretnék látni az új állomásokat vagy éppen mit gondolnak a metró környezetvédelmi szerepéről.

A 2018-ban és 2020-ban már lebonyolított program során az ország egész területéről érkeztek pályaművek. Óvodák, iskolák, oktatási intézmények és felkészítő pedagógusok is partnerek voltak abban, hogy különböző technikával készült színvonalas munkák érkezhettek be és kerülhettek a zsűri tagjai elé.

 

Ferdepályás felvonó a Kálvin tér állomáson
Fotó: Dernovics Tamás/magyarpeitok.hu

 

  • Az eseményt a kivitelező cégek közül kiemelten támogatja a magyarországi vasútfejlesztés meghatározó szereplője, a Swietelsky Vasúttechnika Kft., amely az M3-as metró rekonstrukciója során a vasúti sínrendszert és a tűzjelző rendszert építi ki. A vállalat saját szempontjai alapján választ egyet a beérkező pályaművek közül és különdíjban részesíti az alkotóját.
  • A program további szponzora a SWIETELSKY Magyarország Kft., amelynek társcége, a SWIETELSKY Építő Kft. az állomások újjászületéséért felel, ezen kívül a hő- és füstelvezetést, és a vízköddel oltó berendezéseket is kiépíti;
  • valamint a STRABAG Építő Kft., amely az M3 északi és déli vonalszakasz állomásainak felújítási és korszerűsítési munkáit végzi.

 

Öt témában, változatos technikával készülhetnek az alkotások 

 

Nagy Mihály/magyarepitok.hu

 

A mostani kiírás szerint 3-23 éves korig bárki beküldheti elképzeléseit a megadott témákban több kategóriában. Az alkotás lehet rajz, festmény, grafika, fotó, videó, plakát, kollázs, vagy szabadon választott technika. A pályaműveket egyénileg, vagy csoportban (legfeljebb 5 fő) is be lehet nyújtani.

 

Témakörök:

1. LEGKLASSZABB ÁLLOMÁS SZERINTEM – Kedvenc állomás ábrázolása, bemutatása, vagy utasterének megtervezése.

2. ÍGY KÉPZELEM EL A METRÓFELÚJÍTÁST – Az átépítés ideje alatt az állomások utasok helyett építőanyagokkal, gépekkel és védőfelszerelésben dolgozó emberekkel vannak tele.

3. KÖRNYEZETTUDATOSAN METRÓVAL – A metró gyors, kényelmes, környezetbarát. Miként segíti környezetünk védelmét a kék metró?

4. AKADÁLYOKTÓL MENTESEN – A felújítás után az M3 metró mindenki számára elérhető lesz.

5. RENDKÍVÜLI HELYZETBEN – A metrót kettős rendeltetéssel tervezték, és építették: alapvetően közlekedési funkciót lát el, szükség esetén pedig menedéket biztosít.

 

Felújítás alatt a Deák tér állomás peronszintje
Erdei Mihály/magyarepitok.hu

 

A pályázat további részletei és nevezési feltételei a BKV Zrt. Metró Felújítási Projekt Igazgatóságának hivatalos oldalán találhatók. A közlekedési vállalat ünnepélyes eredményhirdetésre és kiállításra készül a Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria támogatásával, a díjazottakat értékes ajándékokban részesítik.

A pályamunkák beérkezési határideje: 2023. január 30.