Hírek

Hírek

Jelentős csehországi vasútfejlesztésben vállalt szerepet a Swietelsky Vasúttechnika - videó

Jelentős csehországi vasútfejlesztésben vállalt szerepet a Swietelsky Vasúttechnika - videó

Már régóta zajlik Csehországban a Prága és Kolín közötti vasútvonal rekonstrukciója. A cseh vasúttársaság beruházásában megvalósuló korszerűsítést a Swietelsky AG csehországi leányvállalata, a Swietelsy Rail CZ s.r.o kivitelezi. Ebben a munkában vállalt szerepet a Swietelsky Vasúttechnika Kft. júliusban.

A cég csapata Pečky és Cerhenice állomások között 2500 méternyi vágányt fektetett le az SMD-80 gyorsátépítő géppel. A 60 méter hosszú jármű rendkívül sokoldalú: ha kell, vágányt bont, vagy pályát épít át, illetve új vágányok fektetésére is alkalmas. 

 

 

 

A cseh munkavégzés során a vágányt - az alépítmény rossz állapota miatt – elbontották, majd a töltés megerősítése után zúzottkő réteget helyeztek a pálya nyomvonalára. Erre a rétegre fektették az új vasbetonaljakat és az új sínpárt.

 

 

A gépóriás munkájáról stábunk fotógalériát és videót is készített. 

 

 

Változatos projekttel nézett szembe a magyar brigád

Mint Károly Szabolcs projektfelelős lapunknak elmondta: a munka rendkívül összetett volt. A vasúti pálya állapotának egyenlőtlensége miatt néhol elég volt az ágyazatrostálás, máshol azonban az alépítményhez is hozzá kellett nyúlni. Helyenként hagyományos alépítmény javításokat is végeztek, illetve talajfúrásos technológiával erősítették meg a töltést. A sínpárok és a vasbetonaljak viszont mindenhol megújultak.

 

 

Nehezítő tényező, ha részleges vágányzár mellett kell dolgozni

A Vasúttechnika szakembereinek mindezt a másik vágányon zajló vonatforgalom biztosítása mellett kellett végrehajtaniuk.

 

 

Csehország egyik legforgalmasabb vasútvonalának számító szakaszon alapesetben 160 km/óra a pályasebesség, de részleges vágányzárban a munkavédelem miatt csökkentett sebesség ennek a fele, vagyis 80 km/óra. A munkaszakasz így még telítettebbnek tűnt: gyakran összekapcsolt személyvonatok haladtak át a szomszéd vágányon,  és átlagosan három percenként érkezett valamelyik irányból szerelvény.

Az SMD-80-as gépláncnak a továbbiakban nincs Csehországban feladata, de más gépcsoportok dolgoznak még, hiszen a projekt korántsem fejeződött be.