Hírek

Hírek

Dániai beruházáson dolgozott a Vasúttechnika csapata - galéria és videó

Dániai beruházáson dolgozott a Vasúttechnika csapata - galéria és videó

Újabb külföldi projektben vettek részt a Swietelsky Vasúttechnika szakemberei: ezúttal Dániában végeztek vágányátépítést az SMD-80-as géppel. Az elmúlt hónapokban folyamatosan beszámoltunk a cég nemzetközi munkáiról: áprilisban vágányszabályozást végeztek Horvátországban, Ausztriában, egy Bécshez közeli vasúti szakaszon vágányt bontottak, Csehországban pedig az egyik legforgalmasabb vasútvonalon új pályát építettek.

 

 

A Koppenhágából induló és az országot középen átszelő vasútvonal az egyik legforgalmasabb dán vasúti pálya mind a személy-, mind a teherforgalmat illetően. Idén nyáron ezen a vonalon, Roskilde és Ringsted között vett részt a pálya átépítésében a magyar szakembergárda két ütemben.

A beruházásban teljes pályarekonstrukció zajlik, betonaljak és sínek cseréjével, rostálással egybekötve, ebből a Vasúttechnika az átépítést hajtotta végre két szakaszon. A vágányon folyó munkálatok mellett ugyanezen a vonalon hídfőfelújításokat, kábelcsatorna fektetéseket, átjárók építését is végezték dán kivitelező cégek.

 

 

A SWIETELSKY AG vágányátépítő gépét kizárólag a magyarok kezelhetik

Az érinrett vasútvonalat a dán vasúttársaság megbízásából a Swietelsky Rail Danmark újítja fel, a SWIETELSKY AG tulajdonában lévő SMD-80 átépítő géplánccal. A járművet azonban kizárólag a magyar leányvállalat, a Swietelsky Vasúttechnika szakemberei kezelhetik, megfelelő vizsga és szaktudás birtokában, így ha ezt a gépláncot használják bármely országban, a magyarok végzik el a munkát.

 

 

A dániai Roskilde és Ringsted között összesen 2-szer 15 kilométernyi vágány megépítésére kaptak megbízást. A feladatot három ütemben teljesítették volna. Az első szakaszt július 11. és 13. között fektették le, a második munkafolyamat július 19-től 31-ig tartott. A harmadik, befejező 9 kilométeres szakaszra stábunk is elkísért a magyarokat, azonban a dán vasúttársaság az utolsó pillanatban egy későbbi időpontra csúsztatta a munkát, mivel nem tudtak befejezni egyes párhuzamosan folyó kivitelezési feladatokat (pl. kábelcsatorna fektetése, hidak felújítása).

 

 

Stábunk így a vágányépítést nem tudta nyomon követni, de azt igen, hogy az SMD-80-as gépet a dániai helyszínen a szakemberek letakarítják, műszakilag ellenőrzik és felkészítik egy következő munkára, amelyhez az óriásgépet utaztatni kellett. 

Egy óra alatt kétszáz méternyi vágányt épít át ez az óriásgéplánc

Az átépítő üzemmódban az SMD-80 vágányátépítő géplánc valamennyi funkciója működik: felszedi a régi vasúti aljakat, kipörgeti maga alól a régi sínt, ezalatt lánctalpon közlekedik. A gép mögött lerakja az új vasúti aljakat, majd ráhúzza a pályára az új sínt. Mindezt egy munkafolyamatban. A gép egy óra alatt 200 méternyi vasúti pályát tud átépíteni.