Hírek

Hírek

Elkísértük nagyszervizre a SWIETELSKY egyik vágányátépítő gépét - VIDEÓ

Elkísértük nagyszervizre a SWIETELSKY egyik vágányátépítő gépét - VIDEÓ

A kontinens számos sarkában dolgozott már a SWIETELSKY Bahnbau SMD-80-as vágányátépítő géplánca. Erről több alkalommal be is számoltunk: a teljesség igénye nélkül olyan magyarországi munkákról is, mint a Gödöllő – Hatvan közötti vasútfejlesztés, de Csehországban, Dániában, vagy éppen Ausztriában megvalósult projektekről is közöltünk cikket és fotógalériákat.

 

 

Most az óriásgép éves nagyszervizéről adunk tájékoztatást, melyet a SWIETELSKY Vasúttechnika anyavállalatának Fischamendben található központi szerelőműhelyében végeztek el. A karbantartási munkákról és magáról a gépláncról Károly Szabolcsot, a SWIETELSKY Vasúttechnika Kft. gépészeti koordinátorát kérdeztük.

 

 

 

Az SMD-80 alkalmas

  • meglévő vágányok átépítésére (vagyis a sín és a betonalj cseréjére),
  • külön csak a betonalj cseréjére,
  • vágányok elbontására,
  • illetve korábban kialakított zúzottkő ágyazatra új vágányt fektetni.

 

 

A géplánc mérete és súlya ennek megfelelően kifejezetten tekintélyt parancsoló: megközelítőleg 200 tonnás, hossza vagonok nélkül 60 méter. Egy műszakban akár 1800 métert is képes átépíteni, ám bontás vagy új vágány lefektetése esetén ennél hosszabb szakaszok teljesítése is lehetséges.

 

Minden évben legalább egy hónapot szánnak az SMD-80 műszaki ellenőrzésére

 

 

Mint Károly Szabolcs elmondta: az éves karbantartási folyamat 4-6 hétig tart.

„A karbantartás előtt mindenképp meg kell tervezni az elvégzendő feladatokat, a javítandó részegységeket, valamint meg kell rendelni, illetve le kell gyártani az ezekhez szükséges alkatrészeket. Ebben nagy segítség az ausztriai telephely széles körű felszereltsége” – fejtette ki.

A művelet során elvégzett legfontosabb vizsgálatokkal kapcsolatban megtudtuk: ilyenkor mindenekelőtt a közlekedésbiztonsági felülvizsgálatokat végzik el, melyek többek között a szerkezeti elemekre, a vasúti kerékpárokra, és a fékrendszerre terjednek ki.

A gépet részben szét is szerelik a karbantartás hetei során: természetesen csak olyan mértékben, amennyire a tervezés és a feltárás során megállapított feladatok ezt szükségessé teszik.

 

 

Az pedig, hogy pontosan mit cserélnek ki a gépláncban, mindig változik. Vannak olyan, úgynevezett fő kopó alkatrészek, amiket a nagyjavítások alkalmával szinte mindig cserélni szükséges, ilyenek például:  

  • a zúzott kő profilt kialakító kaparólánc és annak kopólemezei,
  • a kőkidobó gumiszalagok,
  • és a portáldaruk kerekei.

Ez a felsorolás természetesen nem teljes, az elvégzett javítások leírását sok oldalon keresztül lehetne sorolni – tette hozzá Károly Szabolcs.

 

Hollandiában, Svédországban és Horvátországban is dolgoztak az elmúlt két évben

Arról is kérdeztük a gépészeti koordinátort, hogy milyen jelentősége van az SMD-80-asnak cégcsoport munkáiban. Hangsúlyozta: a SWIETELSKY Bahnbau AG egyetlen ilyen típusú gyorsátépítő géppel rendelkezik, és ki is használja annak képességeit, valamint előnyeit: többek között a sokoldalú bevethetőséget, a hasonló feladatok elvégzésére képes szerkezetek között rövidnek számító géphosszt és azt, hogy olyan technológiát használ az átépítéshez, amivel maga előtt „tolja” a betonaljszállító vagonokot, így az ún. „belógásos” munkaterületeken is hatékonyan be lehet vetni (így egy állomás területéről kiinduló átépítés esetén hamar szabaddá lehet tenni az állomásfej kitérőit, így a vasúti közlekedés zavartatásának mértéke minimálisra csökkenthető).

 

 

A gépészeti koordinátor végezetül összefoglalta azt is, hogy az elmúlt két évben merre járt a géplánc és az azt üzemeltető magyar csapat. „Elég sok munkaterületet érintettünk: tavaly volt egy több mint 80 kilométeres projektünk Svédországban, de nagyon gyakran dolgozunk Hollandiában és Horvátországban is. Ezen kívül több ’kisebb’ munkaterületen is bevetették a gépet például Ausztriában, Németországban vagy Luxemburgban.”